Zázvor je naprostý zázrak, neustále ho mám doma, jelikož když krk hlásí, že něco není v pořádku, tak hned vařím zázvorový čaj, který prostě miluji. Stejně je to s vařením a zázvorem, všude kde se zázvor ocitne, tak mi to prostě chutná a baví mě to. Bohužel, rodina tuto zázvorovou posedlost nesdílí, takže musím se zázvorem velmi opatrně. Ale tato polévka prošla bez náznaků občanské neposlušnosti a revolty :-).
6 velkých mrkví nahrubo nasekaných
0,5 lžičky kmínu
olivový olej
1 cibule nasekaná
2 řapíky celeru nakrájeného na kousky
3 stroužky česneku nakrájené na plátky
3 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného
3 větvičky čerstvého tymiánu + další na ozdobu
1,5 l zeleninového vývaru
200 g čočky namočené
Troubu předehřejte na 180°C a na plech s pečícím papírem dejte nahrubo nastrouhanou mrkev, pokapejte olejem a posypte kmínem, osolte a opepřete. Pečte 30 minut. Na zbytku oleje orestujte cibuli a česnek, přidejte celer a opékejte 3 minuty. Do hrnce přidejte zázvor, tymián, opečenou mrkev, zalijte vývarem a vařte 25 minut. Vyndejte větvičky tymiánu a polévku rozmixujte. Mezi tím propláchnutou čočku a vařte 30 minut doměkka. Pak čočku vmíchejte do polévky a polévku ozdobte čerstvým tymiánem. Pro mne byla polévka ještě lepší zastudena.