Žemlovka

IMG_0590

Asi každý znáte sladké jídlo žemlovku a nebo žemlbábu. Já ho mám opravdu moc ráda. Jestli se nepletu, tak to bylo první jídlo, které jsem uvařila, když jsem se vdala. Důsledek toho, že maminka byla báječná kuchařka , bylo, že dcery používala jako kuchtičky. To znamená, oloupej brambory, oloupej zeleninu, udělej játrové knedlíčky a to bylo vše. Taky to možná bylo tím, že tatínek odmítal experimenty a vyžadoval maminčin standard (že by trochu (nebo hodně) patriarchát???). Výsledkem toho všeho bylo, že když jsem se vdala o vaření jsem neměla ani páru. Tak jsem se pomalu  pouštěla do jídel a Michal (počátečním stavem zklamán a rozmrzen) byl oddaným strávníkem – experimentátorem (což je dodnes, přečtěte si, až dám na blog polévku z bílých fazolí. co jsem schopná mu udělat). Žemlovka je výborná z vánočky, kterou jsem speciálně na žemlovku upekla, ale nakonec mi ji zabavili a snědli. Koupila jsem si makovky.

4 velké makovky

mléko

vanilkový cukr

citronová kůra

skořicový cukr

1 kg jablek nastrouhaných

měkký tvaroh

vejce

máslo

Tvaroh rozdělejte s cukrem, citronovou kůrou a vajíčkem a mlékem. Makovku si nakrájejte na plátky adejte namočit do oslazeného mléka.Do vymazaného pekáčku dejte vrstvu veky (vánočky, makovky) posypte skořicovým cukrem. Dejte vrstvu nastrouhaných jablek, posypte skořicovým cukrem, dejte vrstvu rozdělaného tvarohu a vrstvu jablek , pocukrujte  skořicovým cukrem a nakonec vrstvu pečiva. Pečivo pocukrujte a na každý plátek dejte máslo. Zbytek sladkého mléka vylijte na žemlovku a dejte péct do předehřáté trouby 160°C na 30 minut .

 

 

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s