Tento recept jsem viděla v televizi, ale jelikož na mne lezla chřipka, tak v rozhodujícím okamžiku jsem usnula :-0. Proto jsem musela šmejdit po internetu, jak to vlastně dopadlo. Dopadlo to výborně, mně to moc chutnalo.
500 g zadního hovězího
5 kyselých okurek
3 střední červené cibule
nakrájená plocholistá petržel
300 g žampionů
3 stroužky česneku
1 lžíce sladké papriky (já dávám i pálivou)
citronová kůra
1 zakysaná smetana
sůl, pepř
Na robotu si nakrouhejte cibuli a okůrky, proč na robotu? Potřebujete opravdu slabé plátky. Zamíchejte nakrájené okurky, cibuli a petržel s lákem z okurek a nechte si směs v misce stranou. Na hluboké pánvi orestujte na plátky pokrájené žampiony, přidejte prolisovaný česnek a 2/3 směsi okurek, petržele a cibule. Maso si pokrájejte na 1 cm slabé proužky dejte do misky osolte, opepřete a přidejte papriku, citronovou kůru a promíchejte. Vyndejte směs žampionů na talíř a na pánev dejte olej a ochucené maso zprudka orestujte. Přidejte zpět směs k masu a zalijte zakysanou smetanou. Bude-li maso měkké, máte hotovo. Není-li maso měkké nezoufejte a pomalu duste, až maso změkne. Před podáváním přimíchejte do masové směsi i zbylou 1/3 okurkové směsi.
Podávejte s rýží basmati uvařenou s kytičkou čerstvého tymiánu.
Já jsem naprosto unešená z chuti tohoto jídla, syrová okurka a cibule a chuť citronové kůry jsou naprosto dokonalé v kombinaci s jemnou rýží, prostě stroganoff je jednička.