Strašně dlouho jsem nedělala zelňačku a tak mě napadlo, že nastal čas. Celé dny jsem teď školila a neměla jsem ani chuť na velké vyvařování a tak se zelňačka náramně hodila. Včera v Říčanech začaly opět Farmářské trhy, hurá a sláva, jelikož bez trhů je říčanské náměstí tak smutné. Michal dostal za úkol koupit na polévku klobásu a úkolu se zhostil na jedničku. Klobásu koupil u stánku řezníka z Louňovic a tam mají vše naprosto úžasné, takže i klobása byla sázka na jistotu.
3 masové libové klobásy
5 brambor
2 velké cibule
2 lžíce hladké mouky
500 g kysaného zelí
1 zakysaná smetana
0,5 šlehačky
sladká a pálivá mletá paprika
olej
kmín, sůl, pepř
Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou klobásu, zaprášte moukou a paprikou a zalijte studenou vodou, přidejte pokrájené brambory, sůl, kmín, pepř a vařte. Po 15 minutách varu přidejte kysané zelí (můžete zelí pokrájet), 10 minut vařte, přidejte zakysanou smetanu a šlehačku a znovu dle potřeby přidejte koření. Polévku můžete podávat se zakysanou smetanou. Polévka je chutná a i zdravá.