Quinoe s dušenou zeleninou a tofu

IMG_0720

Školila jsem s Majdalenkou Vokáčovou a ta je vegetarián, v pátek jsme si na oběd zašly, ale na sobotu jsem připravila vegetariánské jídlo. Moc jsem nevěděla co, ale už dlouho jsem měla chuť na Quinoe, nevím, jestli tuto obilovinu znáte, ale já si myslím, že je naprosto zázračná. Říká se jí Peruánská (možná indiánská pšenice, teď si nejsem jistá), ale co jsem si jistá, že jí sklízejí ručně bez strojů, jelikož roste vysoko v horách. Je to jediná obilovina, která obsahuje všechny aminokyseliny jako maso a má vysoký obsah využitelného vápníku. Je ideální potravinou pro vegetariány a kojící maminky. Kdysi jsem jí kupovala v DM drogerii, teď jsem jí tam nenašla, ale v bio potravinách jí zaručeně mají. Je poměrně drahá, balení se v průběhu let zmenšilo a zdražilo :-). Co je na quinoe fantastické, že se připravuje jako rýže, prostě jí 15 minut vaříte ve vodě nebo v mléce. Akorát se musí dobře před vařením propláchnout, jelikož na povrchu zrníček má od přírody saponiny a ty prý nemá rádo naše trávicí ústrojí. Připravuji jí naslano se zeleninou, nebo nasladko jako nákyp.

I baleni quinoe

1 cuketa

1 cibule

2 stroužky česneku

1 cuketa

snítka rozmarýnu

řapíkatý celer

tofu bílé

bílé víno

olej

sůl, bílý pepř

Na oleji orestujte pokrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidejte na kostičky nakrájeného  tofu, cuketu na kostičky, rozmarýn a řapíkatý celer a orestujte. Podlijte bílým vínem a nechte dusit pod pokličkou (já jsem to malinko připálila a Majdalénka říkala, že to je dobře). Quinoe vařte 15 minut v osolené vodě. Nakonec Quinoe a zeleninovou směs smíchejte, osolte, přidejte bílý pepř a je to hotovo.

Napsat komentář