Už jsem asi psala, že pocházím z příležitostně praktikující křesťanské rodiny. Bylo zvykem, že na svátek se jde do kostela a v pátek je postní den, takže se nejí maso. Možná odsud pramení má úchylka na sladká jídla. Pátky jsem prostě milovala, byla vždy taková hutnější polévka a k tomu lívance, vdolky, koblihy a jiné dobrůtky. Zvyk je opravdu železná košile a ať dělám co dělám, tak mi nejde v pátek vařit maso. Dnes jsem vyzkoušela Kysucké syrníky. Jelikož je den jak ze žurnálu, brzy ráno jsem vyrazila na výlet. Už v 7 hodin jsem já a mé kámošky (psi) Diana a Duffy nastupovaly do vlaku směr Čtyřkoly. Vymyslela jsem turistický výlet Čtyřkoly, kolem Sázavy do Senohrab, pak Mirošovice, Dolní Lomnice, Všešim a Mnichovice, kde jsme nastoupily do vlaku a zničené dojely do Světic. Ušly jsme 15 km a v 10:25 už jsme byly doma, psy vypadají ušle a spí, ale já si s chutí uvařila syrníky.
70 g hrubé mouky
80 g krupice
500 g měkkého tvarohu
50 g moučkového cukru
2 vejce
špetka soli
50 g másla
máslo na přelití
skořicový cukr
zakysaná smetana
Mouku a krupici smíchejte, přidejte tvaroh, cukr, vejce, máslo a špetku soli a vytvořte těsto. Musela jsem přidat opravdu hodně hrubé mouky, aby z těsta bylo možné tvarovat kuličky 3 cm. Kuličky splácněte na placičky a otiskněte do nich prsty. Placičky dejte do vroucí vody a po vyplavání vařte ještě 3 minuty. Na talíři syrníky posypte skořicovým cukrem, přelijte rozškvařeným máslem a ozdobte zakysanou smetanou. Moc nám Kysucké syrníky chutnaly, Michal říkal, že jsou jarními posly ovocných knedlíků :-).