Jo jo, trochu jsem se odmlčela, vrátila jsem se do mladých let, kdy jsem se učila na zkoušky :-(. Učím se na zkoušku, bolí to, nejde to, ale jsem tvrdá a nedám se :-). Tak jen rychle. Tato polévka je nová – mezinárodní, je ze Slovenska. Moc mi chutnala, ale přidali jsme si tam ocet a pak byla ještě lepší, Michal přemlouvá, ať tam příště dám i papriku, ale pak to bude asi už zelňačka :-).
1 malá hlávka bílého zelí
hrst sušených hub
6 středně velkých brambor
celý kmín
2 lžíce sádla
3 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
Zelí pokrájejte na nudličky a zalijte vodou, přidejte sušené houby, pokrájené brambory a kmín a uvařte vše doměkka. Ze sádla (já měla jen škvarkové sádlo a škvarky v polévce byly bombovní) a hladké mouky připravte jíšku, zalijte jí studenou vodou a po převaření vlijte do polévky. Osolte a vařte ještě asi 5 minut. Nakonec přidejte trochu čerstvě mletého pepře (a ocet a zakysanou smetanu).