Asi jsem se vám ještě nezmínila, že mám fóbii z nedostatku vajec. Neustále máme doma zásobu vajec a když se zásoba ztenčí na deset, tak začínám být nervózní :-). Když jsem viděla recept na koláč bez vajec, nejdříve jsem si recept podruhé přečetla (asi jsem se přehlédla) a pak mi srdce poskočilo, opravdu se tam vejce nedávají.
3 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
5 lžic kakaa
1 pr. do peč.
3/4 hrnku oleje
2 hrnky studené vody
2 lžíce octa
na ozdobu
1 šlehačka
1 ztužovač
2 zakysané smetany
2 vanilkové cukry
nastrouhaná čokoláda
A jak bývá u mých receptů časté, prostě suché ingredience smíchejte dohromady, přidejte vodu. ocet a olej, těsto důkladně prošlehejte a vylijte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct. Pekla jsem 30 minut při 150°C. Na ozdobu ušlehejte šlehačku se ztužovačem, přidejte zakysané smetany a vanilkový cukr (já cukr nepřidala, nemám ráda sladkou šlehačku, ale vy tam cukr dejte, jelikož buchta je málo sladká). Na vystydlou buchtu dejte smetanovou směs a nastrouhanou čokoládu na ozdobu. A pak že bez vajíček to nejde!?
Buchta super, ale pod šlehačku jsem dala malinový džem a byla to veliká dobrota. Jiřina
A co ten ocet?
už je tam, omlouvám se 🙂
Možnost bez octu?
Určitě ano, myslím, že tam nemá zcela strategickou roli :-). Já věci testuji, takže si myslím, že bez octa lze.