Milovníci masa si tento týden přijdou na své. Nejdříve to byl pomalu pečený hovězí krk a teď vepřové plecko. Tento prodloužený víkend jsme měli jet na kola, tak jsem plecko pekla, aby Jindra měl doma nějakou potravu. Nakonec to s kolami dopadlo úplně jinak, ale plecko dopadlo výborně :-). Není nad to, když se umíte rychle adaptovat na nově vzniklou situaci :-).
700 g vepřového plecka
300 g slaniny (já jí neměla a bylo to dobré i tak)
olivový olej
sůl, pepř, kmín
Česneková omáčka
120 ml pomerančové šťávy
4 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce medu
3 stroužky česneku
2 lžíce oleje
Maso operte osušte, osolte, opepřete a posypte kmínem (já používám drcený kmín na obalení a v celku, pak nasypu na pečeni do pekáče). zprudka opečte na pánvi na oleji a dejte do pekáč, přidejte malinko vody a pečte 45 minut přiklopené na 190°c a 30 minut odklopené, maso malinko zaléjvejte. Omáčku připravíte, žo do misky s pomerančovou šťávou přidáte ostatní ingredience a rozmixujte. K masu byla bramborová kaše, ale to jsem nestihla vyfotit, jelikož jsem pracovala na zahradě, ale s chlebem to je taky velká dobrota. Z omáčky jsem byla naprosto unešená a určitě jí budu dělat, až budeme grilovat, tak masu bude naprosto dokonalá.