Tak tohle na první pohled není české jídlo, ale mohli byste na něj narazit v Řecku. Briam je vlastně taková obdoby francouzských ratatouille, ale v jednodušší verzi. Je to takové zlaté jídlo, kdy veškerou zeleninu a maso dáte do jednoho pekáče a dáte péct.
I konzerva krájených rajčat
malá rajský protlak
olivový olej
1 lžička pálivé papriky
sůl, pepř
500 g mletého masa
1 kg brambor oloupaných a nakrájených na plátky 1 cm
cukety nakrájené na plátky
1 cibule nakrájená ne plátky
3 stroužky česneku
nakrájená hladkolistá petržel
Troubu si roztopte na 200°C. V míse promíchejte mleté maso se solí a s pepřem. Promíchejte rajčata, pálivou papriku, rajský protlak a olivový olej a půlku vylijte do zapékacího pekáčku, do omáčky pokládejte nakrájené brambory , cuketu a maso, posypte cibulí a petrželkou a přelijte zbylou rajčatovou směsí a dejte zapéct na 1 hodinu. Briam má mnoho modifikací, můžete použít lilek či brokolici, nebo sladké brambory.