Buchty

IMG_1741

Doma jsme dělali buchty jako dezert, maminka Michala mě naučila dělat buchty jako oběd, proč ne. Tak tentokrát to byla kombinace dýňová polévka a dva pekáče buchet. Petunka (to není chyba) moje kamarádka milovaná, poprvé viděla pekáč buchet a bála se, že jí bude bolet břicho po teplých buchtách. Jasně, že bolí břicho, ale kdo by to vydržel, když teplé buchty jsou nejlepší :-). Dokonce se buchty dostaly do světa. Pár jich Petra odvezla na turnaj ve volejbalu a tam se po nich zaprášilo, pár jich dostala Anička, ta zase musela jednu věnovat Tomášovi v kavárně, zbytek zůstal doma. Recept je klasický ze staré kuchařky.

1 kg polohrubé mouky

150 g cukru

150 g tuku (já používám půl na půl máslo a sádlo)

4 žloutky

2 sušené droždí

0,5 l mléka

citronová kůra

vanilka

lžička soli (nebojte se)

Žloutky utřete s cukrem a tukem, přidejte citronovou kůru, sůl a vanilku a teplé mléko, přidejte sušené droždí a pomalu přidávejte mouku. Vypracujte hladké těsto a dejte kynout do tepla pod utěrku. Po dvou hodinách kynutí si připravte další rozpuštěný tuk do pekáče a vytvořte šikmou plochu, aby tuk byl na jedné straně a buchty budete rovnat na tu stranu co tuk není. Jako náplně můžete použít rozdělaný tvaroh, mák, povidla švestková, hrušková, nebo jablečná. Utrhnete si kousek těsta, uděláte z těsta placičku, doprostřed dáte náplň, zabalíte, obalíte v tuku a zařadíte do řady. Rodině jsem zamotala hlavu, jelikož buchty střídala makovou, tvarohovou a povidlovou, takže nikdo nevěděl jaká na něj vyjde :-). Buchty pečte 30 minut 150°C.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s