Nevím jak vy, ale já mám moc ráda lilek, na všechny způsoby. Pomazánka z lilků je něco co mě na první pohled zaujalo.
3 menší lilky
olivový olej na pokapání
2 červené kapie
1 červená cibule (já neměla, tak jsem použila šalotku)
2 stroužky česneku
hrubozrnná sůl, pepř
1 lžíce řeckého jogurtu, nebo zakysané smetany
Troubu rozpalte na 190°C. Lilky rozřízněte na polovinu, stopku, odřízněte. Dužinu nakrojte šikmými řezy a dejte řeznou stranou nahoru do pekáčku a pokapejte olejem, Dejte do trouby na 30 – 45 minut, až lilek změkne. Kapii opečte na rozpálené pánvi nasucho. černé puchýře omyjte pod vodou a papriku nakrájejte na malinké kousky. Na jemno nakrájenou cibuli orestujte spolu s drceným česnekem a nechte vystydnout. Z vychladlých lilků vydlabejte dužinu, vmíchejte nakrájenou kapii a opečenou cibuli s česnekem. Osolte, opepřete a přidejte řecký jogurt a promíchejte. Pomazánka nejlépe chutná na suché chlebové topinky, vydrží v lednici 2 -3 dny.