Někdo nemá rád lilek, ale v tomto jídle by se tento nepřítel lilku možná ani nevšiml, že kuličky obsahují lilek. Já jsem udělala lilkové kuličky jako nedělní oběd s bramborami a tzatzikami a bylo to fakt krásný a dobrý.
400 g lilku na plátky
olivový olej
500 g mletého masa
2 lžíce hladkolisté petržele
2 stroužky česneku
1 lžíce nastrouhané kůry z citronu
200 g sýru feta
sůl, pepř
slunečnicový olej na smažení
Na plátky nakrájený lilek posolte a nechte 30 minut vypotit. Lilky otřete kuchyňskou utěrkou a nakrájejte na malé kostičky, dejte na plech, pokapejte olejem a dejte do trouby 180°C na 30 minut a pak nechte zchladnout. Lilek, mleté maso, petrželku, česnek, citronovou kůru, nadrobený sýr feta, sůl a pepř promíchejte a vytvarujte kuličky. Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a kuličky smažte 3 -4 minuty a pak je přendejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby na 6 – 10 minut. K jídlu by se hodila pita, ale to by bylo fajn v létě, takže jsem kuličky podávala s teplou přílohou. Co bych k receptu přidala je vejce, jelikož kuličky se při manipulaci rozpadaly.