Koláč s hruškami macerovanými v hruškovém likéru Baron Hildprandt

IMG_0205

Co je to likér Baron Hildprandt?  Specialita z kvalitního ovoce z jižních Čech se vyrábí v historické palírně v Blatné pod dohledem mistra destilatéra Václava Šitnera. Inspirací pro jeho vznik je původní receptura z dob založení lihovaru Františkem Hildprandtem. Destilát vyzrával v dubových sudech po dobu minimálně 1 roku. Vyznačuje se harmonickou, ovocnou a lehce nasládlou chutí. Jestli nemáte ještě nádherný dárek k vánocům, tak utíkejte a zakupte, každá lahev má své výrobní číslo a je to rozhodně originální dárek. Hrušky jsem do likéru naložila na 24 hodin.

těsto:

250 g hladké mouky

125 g másla

50 ml studené vody

špetka soli

1 lžíce cukru krupice

náplň:

hrušky macerované na kousky nakrájené

50 ml vody

120 g cukru

1 zakysaná smetana

meruňková marmeláda

Hrušky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, Pěkné plátky jsem použila na vrch koláče, špatné plátky jsem rozdusila s vodou a cukrem.

Těsto připravte tak, že smícháte mouku a nastrouhané máslo s vodou a solí, těsto vypracujte, zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny do lednice. Těsto vyválejte nebo vymačkejte do kulaté pečící mísy. na Těsto dejte pečící papír a posypte keramickým hrachem a dejte péct na 15 minut na 160°C. Pak na vychladlé těsto dejte zakysanou smetanu, na zakysanou smetanu dejte rozdušenou hruškovou směs a poklaďte směs plátky macerovaných hrušek. Zbytek likéru z hrušek rozmíchejte s meruňkovou marmeládou a potřete vrch koláče. Dejte péct na 30 minut na 160°C.  Alkohol se teplem ztratí, ale chuť hruškovice a hrušek je dokonalá.

IMG_0204

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s