Co je to likér Baron Hildprandt? Specialita z kvalitního ovoce z jižních Čech se vyrábí v historické palírně v Blatné pod dohledem mistra destilatéra Václava Šitnera. Inspirací pro jeho vznik je původní receptura z dob založení lihovaru Františkem Hildprandtem. Destilát vyzrával v dubových sudech po dobu minimálně 1 roku. Vyznačuje se harmonickou, ovocnou a lehce nasládlou chutí. Jestli nemáte ještě nádherný dárek k vánocům, tak utíkejte a zakupte, každá lahev má své výrobní číslo a je to rozhodně originální dárek. Hrušky jsem do likéru naložila na 24 hodin.
těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
50 ml studené vody
špetka soli
1 lžíce cukru krupice
náplň:
hrušky macerované na kousky nakrájené
50 ml vody
120 g cukru
1 zakysaná smetana
meruňková marmeláda
Hrušky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, Pěkné plátky jsem použila na vrch koláče, špatné plátky jsem rozdusila s vodou a cukrem.
Těsto připravte tak, že smícháte mouku a nastrouhané máslo s vodou a solí, těsto vypracujte, zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny do lednice. Těsto vyválejte nebo vymačkejte do kulaté pečící mísy. na Těsto dejte pečící papír a posypte keramickým hrachem a dejte péct na 15 minut na 160°C. Pak na vychladlé těsto dejte zakysanou smetanu, na zakysanou smetanu dejte rozdušenou hruškovou směs a poklaďte směs plátky macerovaných hrušek. Zbytek likéru z hrušek rozmíchejte s meruňkovou marmeládou a potřete vrch koláče. Dejte péct na 30 minut na 160°C. Alkohol se teplem ztratí, ale chuť hruškovice a hrušek je dokonalá.