Minulý týden jsem psala o masopustu a sobotních vdolečkách. V neděli bylo vepřové koleno marinované v pivní marinádě se zázvorem. Bylo to výborné, na Michala jako vždy moc zázvoru. Masopust nám končí 18.2. Popeleční středou, tak určitě stihneme ještě něco masopustního dobrého.
2 uzená vepřová kolena
0,5 l černého piva
2 citrony
80 g čerstvě strouhaného zázvoru
2 chilli papričky
směs čerstvých bylinek (tymián, bazalka, petrželka)
100 g másla
jablkovo-křenové chutney
1 červená cibule
0,5 dl oleje
50 g krupicového cukru
4 jablka
1−2 citrony
100 g strouhaného křenu (v Bille mají ve skleničce rakouský strouhaný přen, který je naprosto neuvěřitelný)
Vepřová kolena uvařte doměkka, nechte zchladnout, vykostíte a naporcujte na menší části. Pivo spolu s citronovou šťávou (ze dvou citronů) a kůrou (z jednoho citronu) zredukujte (svaříme) na cca 2,5 dl. Odstavte a ještě do horké marinády přidejte zázvor, nadrobno nakrájené chilli papričky, nasekané bylinky a máslo. Touto marinádou potřete maso a nechte přes noc odležet. Poté vložte pod gril a pozvolna grilujte z obou stran, podáváme s jablkovo-křenovým chutney. To se k sobě opravdu moc hodí.
Cibuli nakrájejte nadrobno, osmahněte na oleji dosklovata, zasypte cukrem, nechte zkaramelizovat, přidejte oloupaná, na malé kostičky nakrájená jablka, přidejte citronovou šťávou a vmíchejte polovinu strouhaného křenu a duste doměkka. Vychlaďte, a přidejte zbytek strouhaného křenu. Podáváme k masu.
Mohu je podlít vínem namísto piva?
Dobrý den Hanko, já jsem velká experimentátorka, ale tohle bych asi nedoporučila. Pivo má specifickou chuť a dodává masu karamelizovanou chuť a to víno by doadalo chuť naprosto jinou.