Bigoš

IMG_0345

Tak tento recept je určen pro mou kamarádku Petunku, která se prostě sbalila a a po patnácti letech žití v Praze, se vrátila do Frýdlantu nad Ostravicí :-(. Tato polévka se vaří na severní Moravě a Slezsku, pochází prý z Polska a král Vladislav Jagelonský ji nechával vařit pro své bojovníky, tak tomu rozumím :-). Petunko, tak doufám, že ti přijde k chuti.ní

100 g sádla

200 g vepřového plecka

200 g hovězí kližky

sůl, čerstvě namletý pepř

200 g hlávkového zelí

200 g kysaného zelí

2 bobkové listy

4 kuličky nového koře

10 kuliček celého pepře

2 hrsti sušených hub

1 velká cibule

100 g klobásy

2-3 lžičky mleté papriky

2 lžíce rajského protlaku

Předehřejte troubu na 170°C. Do litinového hrnce dejte polovinu sádla a zprudka opeřte maso, které nakrájejte na kostky a osolíte a opepříte. Pak podlijte vodou, přiklopte a pečte maso, až bude měkké za občasného podlití a promíchání. Zatím nakrouhejte zelí a připravte si kysané zelí. Přidejte oba druhy zelíčka, přidejte bobkový listy, nové koření, celý pepř a sušené houby a duste do měkka. Mezitím na pánvi osmahněte na zbytku sádla pokrájenou cibuli a klobásu na kolečka a papriku (sladkou i pálivou :-)). je-li v hrnci vše měkké, přidejte klobásu s cibulí a podle chuti osolte a opepřete. Nakonec přidejte rajčatový protlak (to nevím, kde ho ten král Vladislav vzal?). Vše chvilku povařte. Je to polévka, tak nezapomeňte v hrnci mít dost vody. Polévka je ještě lepší druhý den a s chlebem – výborný oběd.

 

Reklamy

One thought on “Bigoš

  1. Po takový době opustit stověžatou? No Peťunko, to chce kuráž =o)
    Každopádně polivku otestuju hned o víkendu, hmmm… už se nemůžu dočkat

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s