Nedělní slavnostní oběd a důvod? Našemu miminku Jindrovi bylo 18 a tak na oběd přijel tatínek. Oběd se opravdu vydařil a tento recept rozhodně zařadím do repertoáru. Jako dezert byly chlupaté buchty, které jsem už na blog dávala, takže od začátku do konce – dobrota, dobrota, dobrota.
700 g brambor oloupaných, nakrájených na plátky
25 g másla
50 g parmazánu
140 g slaniny na kostičky
lístky za 2 snítek čerstvého oregana
Hovězí na víně:
olej
2 lžíce hladké mouky
sůl a mletý černý pepř
700 g hovězí kližky na kostky 2×2 cm
1 cibule na plátky
300 g mrkve na hranolky
3 stroužky česneku rozdrcené
100 ml červeného vína
400 ml hovězího vývaru
2 bobkové listy
5 větviček čerstvého tymiánu
10 kuliček černého pepře
Hovězí jsem si předpekla den dopředu. V pánvi rozpalte olej. V míse promíchejte mouku se solí a s mletým pepřem, obalte kostky mase. Maso rychle opečte na pánvi s olejem. Maso přendejte do kastrolu. Na pánev přidejte olej a orestujte cibuli a mrkvové hranolky, pánev zakryjte pokličkou a duste 10 minut (až cibule a mrkev trochu zhnědnou). Po 10 minutách přidejte česnek a nechte 1 minutu orestovat, pak přidejte víno a minutu povařte a dejte celou směs do kastrolu s masem. Přidejte vývar, bobkový list, tymián a celý pepř. Přiklopte a dejte dusit do trouby na 2,5 hodiny při teplotě 170°C. Druhý den jsem jen potřebovala zapéct maso s brambory. Brambory oloupané a nakrájené na plátky dejte vařit do vody do hrnce a nechte si je skoro uvařit. Nastrouhejte sýr. Uvařené brambory smíchejte s máslem a s polovinou sýru. Na pánvi orestujte slaninu s oreganem, přidejte k masové směsi, zakryjte bramborami, posypte druhou polovinou sýra a dejte do trouby předehřáté na 220°C na 20 minut. Fakt dobrý.