Naše rodina zvyšuje celorepublikový průměr ve dvou potravinách. Jedna potravina je hlíva ústřičná a druhá potravina je červená řepa. Opravdu sníme obou potravin hodně, máme je rádi a často z nich vařím. Červená řepa se mi hodila i do tohoto receptu. Chuť pečeného kari je exotické, ale příjemná, taková Indie doma.
olej
1 lžička kardamonu
1 kus celé skořice
1 lžička římského kmínu
1 lžička sušeného koriandru
2 červené cibule na plátky
1 lžička nastrouhaného česneku
1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 plechovka krájených rajčat
1 lžička mletého chilli
500 g kližky na kostky
sůl
300 g červené řepy, oloupané, nastrouhané
čerstvý koriandr, limetka
V kastrolu rozehřejte olej a přidejte veškeré koření, které krátce orestujte, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Přidejte česnek a zázvor a minutu orestujte. Je-li třeba přidejte pár lžic vody. Přidejte rajčata, mleté chilli, maso a sůl a maso opečte ze všech stran, aby se zatáhlo a lehce zhnědne. Stáhněte plamen, přiklopte poklicí a nechte 10 minut dusit. Plamen znovu zesilte a přidejte červenou řepu, chvilku opékejte, pak plamen ztlumte, kastrol přiklopte a 1,5 hodiny duste, občas promíchejte a je-li potřeba přidejte vodu. Kari podávejte s rýží basmati, posypte čerstvým koriandrem a můžete pokapat limetkou. Já dusila maso bez skořice, jelikož jak Michal zahlídl v kastrolu klacík skořice, musela jsem ho vyndat, přesto skořice byla v kari krásně cítit.