V receptu je tento recept napsaný jako kobližky, ale já to mám rozdělené, že vdolky jsou neplněné a kobližky jsou plněné a jelikož tyto jsou neplněné, jsou to podle mne vdolky. Nedávno jsem dávala recept na vdolky z tvarohového těsta, tyto jsou z těsta kynutého netvarohového.
1 sušené droždí
500 g hladké mouky
150 ml mléka
55 g másla
3 žloutky
2 lžíce cukru
1/4 lžičky soli
špetka skořice
olej na smažení
250 g krupicového cukru + vanilkový lusk + 2 špetky soli na obalení vdolků
V teplém mléce rozmíchejte sůl, cukr, droždí, žloutky a rozpuštěné mléko a promíchejte s moukou, tak aby těsto bylo měkké a lepivé. Těsto pomoučněte, zakryjte utěrkou a dejte kynout do tepla na 1-2 hodiny. Po vykynutí na vál poprašte mouku z těsta vyválejte 1 cm tlustou placku a skleničkou vykrájejte vdolky a nechte ještě 20 minut kynout. V misce si připravte cukrovou směs na obalení. Do kastrolu dejte rozpálit olej a vdolky postupně smažte cca 1 minutu z každé strany. Hned po vyndání z oleje vdolky obalte ve vanilkovém cukru a dejte je na papírovou utěrku a nechte vychladnout. Výborné je k vdolkům podávat studené mléko.