Je to skoro rok, co jsme byli na prodlouženém víkendu v Istanbulu. Jedno z jídel, které jsme v Istanbulu ochutnali a opravdu nám moc chutnalo byl lachmacun. Turecká pizza je tenounká jako papír, není komplikovaná a podávají jí s různými dipy, takže dobrota.
těsto:
350 g hladké mouky
1 lžička sušeného droždí
0,5 lžičky cukru
0,5 lžičky soli
náplň:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 rajčata
250 g mletého masa (jehněčí či hovězí)
60 g rajčatového protlaku
sůl, pepř
šťáva z citronu
plocholistá petržel
Do mouky přidejte droždí, sůl, cukr přidejte 150 ml teplé vody. Vypracujte těsto a dejte do tepla kynout. Mezi tím připravte náplň. Na oleji orestujte cibuli, přidejte rajčata a orestujte a nechte vychladnout. V misce smíchejte mleté maso, rajčatový protlak, sůl, pepř a citronovou šťávu a připravenou cibuli s rajčaty a dejte do chladu. Těsto rozdělte na 4-6 kousků a z nich vyválejte oválné placky. Placky dejte na plech s pečícím papírem a naneste tenkou vrstvu masové směsi. lachmakuny pečte 15 – 20 minut na 190 °C. Posypte nakrájenou petrželí. Až lachmacun budete jíst, zavřete oči a sněte o krásném Istanbulu.