Pražský koláč je vzpomínka na mládí. Naprosto jsem zajásala, když jsem tento recept uviděla. Michal pražský koláč miloval a tak jsem se s chutí pustila do experimentu. Až s třetím pokusem jsem byla spokojená. Recept jsem malinko poupravila, tak doufám, že vy to dáte napoprvé.
těsto:
500 g hladké mouky
1 sušené droždí Dr. Oetker
150 ml mléka
250 g majonézy
60 g cukru
1 vejce
0,5 lžičky soli
1 vejce na potření
krém:
300 ml mléka
160 g cukru
2 vanilkové cukry Dr. Oetker
1 vanilkový pudink Dr. Oetker
250 g másla
150 ml smetany ke šlehání
drobenka:
100 g másla
100 g hrubé mouky
100 g cukru
1 lžička skořice
Zadělejte těsto; majonézu, vejce, cukr, sůl utřete, přidejte teplé mléko, droždí a vmíchejte mouku. Dejte kynout do tepla. Mezi tím připravte krém; z mléka a pudinku s cukrem uvařte hustý krém, nechte vychladnout. Ještě do částečně teplého krému vmíchejte máslo. Ušlehejte šlehačku a vmíchejte ji do vychladlého máslového pudinku. Dejte do lednice. Připravte drobenku, tím, že promícháte veškeré ingredience. Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na dvě části, vytvarujte dva bochánky a nechte kynout na plechu s pečící papírem. Bochánky rukou stlačte na 3 cm vysoké placky. Placky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte skořicovou drobenkou. Pečte 30 minut při 160°C. Po vychladnutí koláč rozkrojte, spodní část potřete krémem, přiklopte nechte nějaký čas proležet, ale nejsem si jistá, jestli to vydržíte. Je to naprostá lahůdka.