Je červen a to je čas jahod. V červnu jsme se narodila, červen prostě miluji a bez jahod si neumím představit svět. V sobotu jsme měli mít rodinnou oslavu, náš děda má svátek. Normálně chodíme na oběd do Grosseta. Ale jelikož náš děda není úplně fit (je mu 86 a právě svádí boj na mentální úrovni – kdo vyhraje, jestli stáří, nebo mladý duch). Tím, že děda trval na tom, že nikam nejde, my – zbytek rodiny jsme dali přednost zahradě, bazénu a grilování (předpověď byla více než optimistická). Jako dezert jsem už v pátek připravila jahodové tiramisu. Doufala jsem, že bude chutnat, ale že způsobím naprostý poprask, to jsem netušila. Tak jak na něj?
300 g jahod
4 lžíce vanilkového cukru Dr. Oetker
1 lžička vaničkového extraktu Dr. Oetker
šťáva ze dvou pomerančů
3 lžíce pomerančového likeru
4 vejce
500 g mascarpone
balení cukrárenských piškotů (cca 30)
Jahody nakrájejte na plátky, promíchejte s cukrem a s vanilkovým extraktem, nechte chvíli odležet.Šťávu z pomerančů smíchejte s pomerančovým likérem. Žloutky utřete, promíchejte s mascarpone a smíchejte s vyšlehanými bílky (já krém nesladím, jelikož piškoty a procukrované jahody dezert osladí dost). Piškoty namáčejte v pomerančové šťávě, střídejte vrstvu piškot, vrstvu jahod a vrstvu krému. Ozdobte plátky jahod a dejte na 24 hodin do lednice. U stolu byla doslova rvačka :-).