Koláč s jarní cibulkou – slunce v duši

IMG_1020

Když jsem viděla fotografii u tohoto receptu, tak jsem věděla, že tohle musím zkusit. Jednak mě to fakt bavilo připravovat a úspěch strávníků byl jednoznačný. Trhali a jedli, trhali a jedli :-).

Těsto:

300 g hladké mouky

špetka soli

1 sušené droždí Dr. Oetker

1 lžička zakysané smetany

200 ml mléka

4 lžíce olivového oleje

1 prošlehaný bílek

hrst slunečnicových semínek

Náplň:

100 g slaniny

3 jarní cibulky na kolečka

2 lžíce zakysané smetany

100 g strouhaného eidamu

1 lžička hořčice

sůl, pepř, špetka muškátového oříšku

Bylinkový dip:

250 g řeckého jogurtu

2 lžíce majonézy

2 lžičky bílého vinného octa

1 hrst bazalky

2 hrsti petrželky

4 jarní cibulky

2 stroužky česneku

50 g na jemno nastrouhaného eidamu

sůl. pepř

V míse promíchejte mouku a sůl, přidejte droždí, sůl, smetanu, přilijte teplé mléko. Těsto hněťte 5 minut, pak ho nechte 20 minut odležet. Do těsta přidejte olivový olej, zase hněťte 5 minut a pak nechte 2 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. mezi tím si připravte náplň – vše smíchejte. Těsto po vykynutí rozdělte na dvě poloviny. vyválejte dvě placky o průměru cca 25 cm. Troubu předehřejte na 200 °C. Na pečící papír přeneste jednu placku, kterou pokryjte náplní – nechte okraj 1 cm prázdný. Přiklopte druhou plackou. Doprostřed kola dejte velký hrnek dnem vzhůru a jemně přitlačte. Nyní koláč rozříznete na čtvrtiny (řez veďte od hrnku směrem ven). Každou čtvrtku rozdělte na polovinu a každou polovinu ještě rozřízněte na dva kousky. Měli byste získat 32 kousků. Každý jednotlivý kousek otočte třikrát podél osy. Je to malinko pracné, ale mne to docela bavilo. Dejte pryč hrnek, koláč potřete rozšlehaným vejcem a střed posypte slunečnicovými semínky. Pečte dozlatova 25 – 30 minut. Dip připravíte, že smícháte všechny ingredience do misky a promixujte tyčovým mixerem, abyste získali zelenou pastu. Dip dochuťte. Koláč je krásný na pohled. Strávníci si jednotlivé paprsky trhají a namáčejí do bylinkového dipu.

IMG_1015 IMG_1016 IMG_1017

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s