Když jsem viděla fotografii u tohoto receptu, tak jsem věděla, že tohle musím zkusit. Jednak mě to fakt bavilo připravovat a úspěch strávníků byl jednoznačný. Trhali a jedli, trhali a jedli :-).
Těsto:
300 g hladké mouky
špetka soli
1 sušené droždí Dr. Oetker
1 lžička zakysané smetany
200 ml mléka
4 lžíce olivového oleje
1 prošlehaný bílek
hrst slunečnicových semínek
Náplň:
100 g slaniny
3 jarní cibulky na kolečka
2 lžíce zakysané smetany
100 g strouhaného eidamu
1 lžička hořčice
sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
Bylinkový dip:
250 g řeckého jogurtu
2 lžíce majonézy
2 lžičky bílého vinného octa
1 hrst bazalky
2 hrsti petrželky
4 jarní cibulky
2 stroužky česneku
50 g na jemno nastrouhaného eidamu
sůl. pepř
V míse promíchejte mouku a sůl, přidejte droždí, sůl, smetanu, přilijte teplé mléko. Těsto hněťte 5 minut, pak ho nechte 20 minut odležet. Do těsta přidejte olivový olej, zase hněťte 5 minut a pak nechte 2 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. mezi tím si připravte náplň – vše smíchejte. Těsto po vykynutí rozdělte na dvě poloviny. vyválejte dvě placky o průměru cca 25 cm. Troubu předehřejte na 200 °C. Na pečící papír přeneste jednu placku, kterou pokryjte náplní – nechte okraj 1 cm prázdný. Přiklopte druhou plackou. Doprostřed kola dejte velký hrnek dnem vzhůru a jemně přitlačte. Nyní koláč rozříznete na čtvrtiny (řez veďte od hrnku směrem ven). Každou čtvrtku rozdělte na polovinu a každou polovinu ještě rozřízněte na dva kousky. Měli byste získat 32 kousků. Každý jednotlivý kousek otočte třikrát podél osy. Je to malinko pracné, ale mne to docela bavilo. Dejte pryč hrnek, koláč potřete rozšlehaným vejcem a střed posypte slunečnicovými semínky. Pečte dozlatova 25 – 30 minut. Dip připravíte, že smícháte všechny ingredience do misky a promixujte tyčovým mixerem, abyste získali zelenou pastu. Dip dochuťte. Koláč je krásný na pohled. Strávníci si jednotlivé paprsky trhají a namáčejí do bylinkového dipu.