Polévka z topinambur

IMG_1426

Úplně náhodou jsem šla do Alberta a v zelenině měli tak nádherné topinambury, že je nešlo nekoupit. Pak jsem na internetu studovala, co jsem to vlastně koupila a jsem v šoku! Jak to, že něco tak úžasného,  jsem již dávno neobjevila???

Je to zelenina naprosto nedoceněná. Má opravdu hodně minerálů, vitamínu B a navíc obsahuje škrob, který je prospěšný pro diabetiky. Prostě klenot. Dnes jsem vyzkoušela polévku, ale tím jsem rozhodně neskončila. Topinambur je oblíbená zelenina ve Francii a Francouzi ti sakra vědí, co je dobré. Takže budu pátrat dál. Ale teď ta polévka, je jednoduchá, jak říct raz a dva.

650 g topinambur (říká se mu i jeruzalémský artyčok)

máslo

1 cibule šalotka (je jemnější)

3 stroužky česneku

1 l kuřecího vývaru

sůl, pepř

čerstvá petrželka

můžete přidat i parmazán

já bych doporučila místo petrželky čerstvý tymián

Hlízy topinamburu oloupejte a nakrájejte na kostička. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, orestujte  nakrájenou cibuli a česnek na kostičky, přidejte kostky topinambur a společně restujte cca 10 minut. Poté přilijte horký kuřecí vývar a vařte cca  25 minut. Pak polévku dle chuti rozmixujte. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte petržel či tymián. Polévka vypadá nádherně a chutná ještě líp.

IMG_1427 (1)

4 thoughts on “Polévka z topinambur

  1. Roky pěstuji topinambury na zahradě, ale vypadají jinak. Je to skutečně skvělá zelenina. Podle obrázku u článku bych skoro řekla, že tohle jsou batáty – sladké brambory… Ale možná je to fotkou…

    • No to je zajímavá myšlenka, možná to měli špatně napsané v obchodě a jsem na slepé stezce?? Poradím se s internetem. V každém případě, polévka je výborná.

Napsat komentář k Le Bistrot Zrušit odpověď na komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s