Úplně náhodou jsem šla do Alberta a v zelenině měli tak nádherné topinambury, že je nešlo nekoupit. Pak jsem na internetu studovala, co jsem to vlastně koupila a jsem v šoku! Jak to, že něco tak úžasného, jsem již dávno neobjevila???
Je to zelenina naprosto nedoceněná. Má opravdu hodně minerálů, vitamínu B a navíc obsahuje škrob, který je prospěšný pro diabetiky. Prostě klenot. Dnes jsem vyzkoušela polévku, ale tím jsem rozhodně neskončila. Topinambur je oblíbená zelenina ve Francii a Francouzi ti sakra vědí, co je dobré. Takže budu pátrat dál. Ale teď ta polévka, je jednoduchá, jak říct raz a dva.
650 g topinambur (říká se mu i jeruzalémský artyčok)
máslo
1 cibule šalotka (je jemnější)
3 stroužky česneku
1 l kuřecího vývaru
sůl, pepř
čerstvá petrželka
můžete přidat i parmazán
já bych doporučila místo petrželky čerstvý tymián
Hlízy topinamburu oloupejte a nakrájejte na kostička. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, orestujte nakrájenou cibuli a česnek na kostičky, přidejte kostky topinambur a společně restujte cca 10 minut. Poté přilijte horký kuřecí vývar a vařte cca 25 minut. Pak polévku dle chuti rozmixujte. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte petržel či tymián. Polévka vypadá nádherně a chutná ještě líp.
Roky pěstuji topinambury na zahradě, ale vypadají jinak. Je to skutečně skvělá zelenina. Podle obrázku u článku bych skoro řekla, že tohle jsou batáty – sladké brambory… Ale možná je to fotkou…
No to je zajímavá myšlenka, možná to měli špatně napsané v obchodě a jsem na slepé stezce?? Poradím se s internetem. V každém případě, polévka je výborná.
Plody na obrazku su bataty. Ale polievka je z nich skutocne vyborna 🙂
Vím o tom :-))