Tak tento koláč je naprosto neuvěřitelný, připadala jsem si jako když vaří pejsek s kočičkou. Když jsem ho v jedné kuchařce zahlídla, byla to pro mne výzva. Smůla, že mák, který jsem použila byl malinko za svým horizontem. Na mák je si potřeba dát pozor :-). Seznam ingrediencí je asi nejdelší, co jsem kdy psala.
Těsto:
1 sušené droždí
80 g cukr krupice
250 ml mléka
1 vanilkový cukr
500 g polohrubé mouky
100 g másla + na vymazání
2 žloutky
špetka soli
hrubá mouka na vysypání
1 vejce na potření
Ořechová náplň:
200 ml mléka
60 g cukr krupice
jeden vanilkový cukr
150 g mletých vlašských ořechů
Maková náplň:
150 ml mléka
80 g cukr krupice
jeden vanilkový cukr
150 g mletého máku
1/4 lžičky skořice
1 lžíce rumu
Povidlová náplň:
200 g švestkových povidel
1 lžíce rumu
Tvarohová náplň:
250 g tučného tvarohu
60 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce (žloutek zvlášť z bílku ušlehejte sníh)
1 lžička citronové kůry
Jsem již zcela vysílená, ale ještě se vzmužím a napíši i postup.Do velké mísy nasypte cukr (i vanilkový), rozpuštěné máslo, žloutky, utřete, přidejte teplé mléko, sůl a sušené droždí a postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké pružné těsto, které dáte kynout do tepla asi hodinu. těsto na kynutí pěkně poprašte moukou, musíte se na něj usmívat a ono vám pak pěkně kyne. Během kynutí do něj můžete několikrát šťouchnout. Zatímco těsto kyne, vy musíte připravit náplně. Ořechy svařte v kastrůlku s cukry, krátce povařte. Mák s cukry a mlékem rovněž přiveďte k varu a za míchání krátce povařte. Povidla, je-li to nutné nařeďte teplou vodu a přidejte rum. Na tvarohovou náplň vše smíchejte dohromady. troubu předehřejte na 170°C. vykynuté těsto rozdělte na 5 dílů, 4 stejné a 1 o něco větší. Větší část rozválejte dokulata a vyložte jim připravenou dortovou formu, tak aby těsto přesahovalo okraje. Na dno rozetřete ořechovou náplň, z další částí těsta vyválejte kolo ve velikosti formy a položte ho na ořechovou náplň a potřete ho makovou náplní, zase přeložte těstem, potřete povidly, dejte těsto a na něj tvarohovou náplň. Poslední část také vyválejte na kolo, ale pokrájejte ho na proužky, z kterých vytvoříte mřížku na tvarohovou náplň. Přesahující okraje těsta ořízněte. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a pečte 45-55 minut. Nádobí jsem našpinila úúúplně všechno. Jestli se někdo do tohoto veledíla pustíte, určitě mi napište.
Dělám tento koláč na Velikonoce už mnoho let, je to prakticky náš rodinný recept, jen ho dělám do pekáče (množství všeho tomu úměrně zvyšuji) a vršek ještě posypu mandlemi nastrouhanými na plátky. Zvou se k nám na něj všichni sousedi a známí, takže se po něm jen zapráší a je to opravdu NĚCO. Zkuste to také, vřele doporočuji.