Čas od času doma pořádáme „Festivaly“, nebo „Cestovatelské dny“ Ondra s Janou byli na výletě v Istanbulu a tak vzpomínka na tureckou kuchyni. Nová turecká polévka, již osvědčený lachmacun a nový recept na pečenou zeleninu. Vše bylo naprosto dokonalé. Kluci si vzali hučky, které si koupili v Istanbulu a Jana přišla zahalená šátkem taky z Turecka. Takže oběd se nám vydařil jak programem, tak připraveným menu :-). A tady je ta nová polévka.
2 lžíce másla
1 větší cibule
1 lžička kari koření
1 lžička římského kmínu
1 větší mrkev
2 lžíce rajského protlaku
1,5 hrnku červené čočky
1,5 l zeleninového vývaru
sůl, pepř
chilli paprička
0,5 citronu
Na másle orestujte cibuli, přidejte římský kmín, kari (můžete i kurkumu), najemno nakrájenou mrkev. Nechte rozvonět. Přidejte rajčatový protlak a ještě chvíli restujte.. Nakonec přisypte vypranou čočku, promíchejte a přelijte zeleninový vývar. Pozvolna vařte 25 minut. Podle chuti rozmixujte polévku do hladka či hruba. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou či chilli. Podle potřeby i polévku nařeďte vodou. K polévce jsem připravila opečenou houstičku. Nám všem moc chutnala. Michal trochu zvedal obočí nad exotickou chutí a hlavně nemá rád římský kmín a to já mám moc ráda :-). A Lachmacun jen na fotce, ten si najděte na Le bistrotu https://lebistrot.cz/2015/04/05/lachmacun-turecka-pizza/.