Venku je opravdu velká zima a tak si říkám, že se bude hodit recept pro zahřátí. Nasi goreng je v Indonésii velmi běžné jídlo, pomalu by se dalo říct, že se jedná o národní pokrm. Vy ho možná znáte pod názvem smažená rýže. Je mnoho verzí receptu, jelikož každý kuchař tam dává něco jiného. Ale co má recept společného je kuřecí maso, krevety, vejce a rýže. Porce pro 4-5 strávníků.
250 g kuřecích prsou nakrájená na proužky
200 g krevet
3 vajec
1 velká cibule
3-4 stroužků česneku čerstvý zázvor
0,5 kg uvařené rýže
hrst arašídů
3 lžíce cukru
sezónní zelenina: mrkev, čínské zelí, paprika různých barev, jarní cibulka, cuketa, čínské zelí nebo žampiony a jiné druhy hub
3 lžic sladké sojové omáčky
rybí omáčka
sezamový olej
čerstvý koriandr
Rozpálíme si sezamový olej, na kterém orestujeme lehce rozšlehané vejce. Omeletu vyjmeme a nakrájíme na tenké nudličky.
Na olej orestujte nasekanou cibuli a dále přidávejte nasekaný česnek. Přidejte kousky kuřete a zprudka orestujte, až kuře bude hotové, přidejte rýži, mrkev nakrájenou na juliene (nudličky) a ostatní zeleninu s houbami, nakonec přidáme krevety.
Vše promícháme a ochutíme sojovou, rybí omáčkou a cukrem a na závěr posypeme arašídy a ozdobíme nakrájenou omeletou a nasekaným koriandrem.