Harlekýn aneb cukrářská klasika

Image 21.02.16 at 20.57

Přepadla mě choroba, nějaká verze chřipky – velká rýma a k tomu velká bolest hlavy. Dva dny jsem ležela a kromě zázvorového čaje a citrusů jsem nepozřela nic. Dnes se mi ulevilo a dieta – ne dieta, jsem dostala chuť na harlekýn. Naposledy jsem měla chuť na harlekýn, když jsme přejížděli Kubu na kole v roce 2012. Na Kubě v roce 2012 nebylo kromě ovoce a rumu vůbec nic k jídlu. Jsem ráda, že jsme tam byli, jelikož jsem mimo jiné zažila opravdický hlad. Máte peníze, ale k ničemu vám nejsou, jelikož si za ně nemáte co koupit. Kubu jsme na kole přejeli od západu k východu, takže jsme dojeli i do města Baracoa. Toto město je  vyhlášené zpracováním kakaových bobů na čokoládu. Ve městě byl vyhlášený mléčný bar, kde měli nabízet čokoládové dobroty. Jak po čtrnácti dnech na Kubě, kde jsem zažila hlad, vytvořila jsem si závislost na rum, neměla jsem jedinou kávu a jediný dezert, jsem pojala myšlenku, že v tomto čokoládovém mléčném baru  si dám harlekýn. Těšila jsem se na harlekýn jako na vánoce. Zklamání bylo příšerné. Mléčný bar byl opravdu kubánský – špinavé, smradlavé ubrusy a v nabídce čokoládová a vanilková zmrzlina. Michal mě varoval, ať to nejím, ale to zklamání jsem musela podchladit – přežila jsem to. Ještě dnes, když jsem harlekýn pekla jsem se smála mé kubánské naivitě.

6 vajec

6 lžic moučkového cukru

6 lžic polohrubé mouky

1,5 lžic oleje

2 lžíce kakaa

1,5 lžičky prášku do pečiva

500 ml bílé šlehačky

500 ml pařížské šlehačky

Troubu zahřejte na 170°C. Z bílků vyšlehejte hustý sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte olej, přidejte kakao. Do žloutkové směsi přidávejte postupně bílkový sníh a mouku a prášek do pečiva.  Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte 30 minut. Korpus vyklopte, nechte vychladnout. Prořízněte a namažte částí jedné ze šlehaček. Ostatní šlehačkou ozdobte dort. Můžete dort posypat čokoládovými hoblinkami. To na Kubě nezažijete, tedy zatím.

 

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s