Na trhu ve stánku byl zbytek hovězích líček a tak se mi jich zželelo a koupila jsem je všechny. Pak jsem hledala recept a varianta na černém pivu mě vysloveně zaujala.
1 kg hovězích líček
6 plátků slaniny nakrájené
2 cibule nasekané
4 stroužky česneku nasekané
0,5 l černého piva
1 rajský protlak
snítky čerstvého tymiánu
3 mrkve na větší kousky
2 řapíky celeru
1 lžíce cukru
600 ml hovězího vývaru
pepř, sůl
Kostky masa osolíme opepříme. Slaninu opečte v pánvi a vyndejte do hrnce. Na tuku ze slaniny opečte maso a opečte až maso zezlátne. Maso dejte ke slanině do hrnce. Na pánvi orestujte cibuli a česnek a přilijte pivo, přiveďte k varu. Seškrábněte vše co se na pánvi připeklo a přidejte k masu do hrnce. Ke směsi přidejte rajský protlak, tymián, mrkev, celer, cukr a hovězí vývar, tak aby maso bylo ponořené. Promíchejte, přiveďte k varu, zkontrolujte jestli je směs slaná a pepřová a pak zaklopte pokličkou a dejte péct na 3 hodiny do trouby na 170°C. Na začátku před pečením byla chuť hořká po pivu, ale po pečením se hořkost ztratila a líčka na černém pivu je velká dobrota. Pokud potřebujete ostřejší verzi, přidejte k cibuli chilli papričku. Mám ráda masové směsi které se pečou v troubě, je to snadná příprava, dáte směs do trouby a vše se děje samo.