Lajdák, lajdák, lajdák! Mám hromadu receptů, které mám připravené, že je dám na blog, ale pořád není čas. Dnes čas je, venku je mega vedro a dokončila jsem velké projekty jako školení stress managementu v Prazdroji, udělání a zaplacení DPH, vystavení faktur a dnes konečně, kromě cvičení nic. Přeskakuji celou frontu receptů a jako první dávám recept na jahodovou šarlotu, jelikož je čas jahod a je to recept jednoduchý jako facka. Nejdůležitější je, vyberte si krásnou mísu, aby to šarlotě slušelo :-).
cukrářské piškoty dle potřeby
500 g jahod
1 mascarpone
100 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
šťáva z 0,5 pomeranče
1 plnotučný tvaroh
1 smetana ke šlehání
rum
máta či meduňka na ozdobu
Několik piškotů rozpulte po délce a pokryjte jimi dno mísy a piškoty hojně pokapejte rumem. Jahody očistěte a nakrájejte na plátky. Mascarpone smíchejte s moučkovým cukrem, se semínky vanilky, se šťávou z pomeranče a s tvarohem. Smetanu vyšlehejte a smíchejte s tvarohovou směsí. Směs šlehačky a tvarohu drozprostřete na pokapané piškoty. Zbytek piškotů přepulte a narovnejte podle obvodu mísy. Nakrájené jahody dejte na směs šlehačky, mascarpone a tvarohu a vše dejte vychladit. Před podáváním ozdobte zelenou snítkou. Jahodový dezert zmizí dřív, než se stihnete obrátit.