Kořeněný jablečný koláč

img_2562

Jedu na výlet do Olomouce vlakem. Těším se jak malá holka, že nemusím řídit a že konečně se mi vytvořil prostor na mé dva miláčky blogy, které tak zanedbávám, Tak dost fňukání a honem do toho.

Je podzim a tak se nabízí koláče s lokálním ovocem, jako jsou jablka. Kdo má rád „mokré“ buchty, tak ať neváhá, příprava je snadná a výsledek super. Já bych možná příště ošidila cukr.

900 g jablek

100 g másla

30  g moučkového cukru

2 pevná jablka

citronová šťáva

100 g špaldové mouky hladké

70 g jemných ovesných vloček

40 h nasekaných vlašských ořechů

0,5 lžičky pr. do peč.

0,5 lžičky jedlé sody

sůl – špetka

200 g třtinového cukru

1 lžíce mleté skořice

zázvor, muškátový oříšek, mletý hřebíček

1 vejce velké

60 ml slunečnicového oleje

Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. nechte zkaramelizovat s 2 lžícemi másla a moučkovým cukrem-. Duste až do jablečného pyré. Troubu zahřejte na 160 °C a dortovou formu vymažte máslem.. Mouku smíchejte s vločkami, ořechy, pr.do peč., sodou, solí a kořením, vytvořte důlek a do něj přidejte vejce, olej a jablečné pyré a zadělejte těsto. Těsto nalijte do formy a pečte 30 minut. Mezi tím co se těsto peče si připravte si jablky na koláč. Dvě pevná jablka neloupejte a nakrájejte je na tenké plátky a zakápněte citronem. Po 30 minutách pečení na koláč narovnejte jablečné plátky, přidejte šupinky ze zbylého másla a posypte cukrem a pečte 30 – 35 minut. Koláč se šlehačkou je naprosto delikátní.

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s