Jedu na výlet do Olomouce vlakem. Těším se jak malá holka, že nemusím řídit a že konečně se mi vytvořil prostor na mé dva miláčky blogy, které tak zanedbávám, Tak dost fňukání a honem do toho.
Je podzim a tak se nabízí koláče s lokálním ovocem, jako jsou jablka. Kdo má rád „mokré“ buchty, tak ať neváhá, příprava je snadná a výsledek super. Já bych možná příště ošidila cukr.
900 g jablek
100 g másla
30 g moučkového cukru
2 pevná jablka
citronová šťáva
100 g špaldové mouky hladké
70 g jemných ovesných vloček
40 h nasekaných vlašských ořechů
0,5 lžičky pr. do peč.
0,5 lžičky jedlé sody
sůl – špetka
200 g třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
zázvor, muškátový oříšek, mletý hřebíček
1 vejce velké
60 ml slunečnicového oleje
Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. nechte zkaramelizovat s 2 lžícemi másla a moučkovým cukrem-. Duste až do jablečného pyré. Troubu zahřejte na 160 °C a dortovou formu vymažte máslem.. Mouku smíchejte s vločkami, ořechy, pr.do peč., sodou, solí a kořením, vytvořte důlek a do něj přidejte vejce, olej a jablečné pyré a zadělejte těsto. Těsto nalijte do formy a pečte 30 minut. Mezi tím co se těsto peče si připravte si jablky na koláč. Dvě pevná jablka neloupejte a nakrájejte je na tenké plátky a zakápněte citronem. Po 30 minutách pečení na koláč narovnejte jablečné plátky, přidejte šupinky ze zbylého másla a posypte cukrem a pečte 30 – 35 minut. Koláč se šlehačkou je naprosto delikátní.