Chřestová sezona je v plném proudu a já si pro vás nachystala minimálně 4 recepty s chřestem. Máme novou škrabku na chřest, tím jsem odstranila velkou překážku – vlasy na chřestu. Jako první recept jsem vybrala výborný quiche.
těsto:
200 g hladké mouky
100 g studeného másla
1 žloutek
sůl
náplň:
70 g slaniny
3 velká vejce
300 ml smetany ke šlehání
sůl, bílý pepř
muškátový květ – špetka
8 pazochů bílého chřestu
2 lžíce másla
150 g gruyèru – když nevíte kam pro něj Swiss Cheese
Mouku s máslem prsty zpracujte v těsto, když vznikne drobenka, přidejte žloutek, špetku soli a podle potřeby 2-3 lžíce studené vody. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do folie a dejte na hodinu do ledničky. Troubu zahřejte na 200 °C. Těsto vyválejte mezi archy pečícího papíru a přeneste ho do kulaté koláčové formy. Dno několikrát propíchněte, dejte na něj pečící papír a zasypte keramickými fazolemi a dejte do trouby péct na 10 minut. Sejměte fazole a papír. Slaninu pokrájejte na proužky a opečte na pánvi. Vejce vyšlehejte se smetanou, osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového květu a 1/2 nalijte na korpus a dejte péct na 10 minut do trouby. Chřest oloupejte, na másle ho opečte téměř doměkka cca 6 minut. Na koláč rozložte slaninu a chřest, zalijte zbytkem vaječné směsi a posypte nastrouhaným sýrem. Pečte 30 minut dozlatova. Francouzi jedí kousek quiche se salátem jako oběd, takže se nebojte experimentovat a jděte do toho. Koláč nádherně voní už při pečení a je teplý je lahůdkový.