Letos si opravdu užíváme sezonnosti, jak chřestu, tak rebarbory. Jeden koláč z chlebíčkové formy, ale já ho asi příště udělám do formy kulaté.
4 hrnky nakrájené rebarbory
200 g cukru
šťáva z pomeranče
5 jahod na plátky
těsto:
100 g změklého másla
200 g cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
350 g polohrubé mouky
1 lžíce sody
0,5 pr. do peč.
špetka soli
250 g bílého jogurtu
Rebarboru očistěte a nakrájejte na 2 cm , smíchejte s cukrem a plátky jahod a s pomerančovou šťávou a nechte v pokojové teplotě marinovat. Máslo vyšlehejte s oběma cukry do pěny, opatrně přidejte vejce. Mouku smíchejte se sodou a pr. do peč. a solí a zapracujte do pěny. Nakonec do těsta vmíchejte jogurt. Těsto dejte do předem vymazané formy a dejte péct na 30 minut na 160°C, po 30 minutách na těsto přidejte rebarborovou marinádu a pečte ještě 10 minut pod horní spirálou. Kombinace rebarbory a jahod je naprosto dokonalá a ještě zbyl na domácí limonádu, ale to už bude jiný recept.